[...] korzystne są owoce, a szkodliwe soki owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] piwo: 21% retencja płynów (najgorsze nawodnienie) najlepsze okazały się napoje izotoniczne: 42% retencja płynów (największe nawodnienie) piwo bez alkoholu: 36% piwo 2%: 36% woda: 34% Czy alkohol zawsze szkodzi i tak samo odwadnia? Oczywiście, nie. Wszystko zależy od dawki. W kolejnym badaniu udowodniono, iż bezpieczne jest spożywanie ok. 30 g [...]
[...] kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka badań naukowych, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało reaguje na zimną wodę. A co z morsowaniem? Przecież woda w zimie ma niższą temperaturę? Nie mam dobrych wieści. Wg badań Andersona D. i wsp. opublikowanych 16 października 2017 r., zimna woda wcale nie jest polecanym sposobem [...]
[...] pseudo-specjalistom? „Ale w Internecie napisali, iż terapia Kambo jest zdrowa i bezpieczna” W Internecie można napisać wszystko, także to, iż raka leczy woda utleniona, witamina C lub glikozydy cyjanogenne. Na tym zbijają majątek różnej maści szarlatani XXI wieku. Nie ma żadnych naukowych podstaw, aby komukolwiek polecać [...]
[...] (w ten sposób można przewidzieć u danej osoby cukrzycę typu II => KOMPENDIUM WIEDZY O INSULINOOPORNOŚCI. Być może otyli mężczyźni poprawili swoją tolerancję np. węglowodanów (zmniejszyli insulinooporność) i dlatego stężenie SHBG wzrosło. Być może organizm broni się przed wzrostem stężenia DHT i dlatego stężenie SHBG również wzrosło (im [...]
[...] protein to także koszty zdrowotne (o czym wspominam na samym końcu tekstu). Po trzecie: same proteiny nie dają niczego. Musi im towarzyszyć duża nadwyżka energetyczna z węglowodanów i/lub tłuszczu! Istnieje na ten temat bardzo wiele danych naukowych. Czy duża ilość białka w diecie daje „extra” przyrost masy mięśniowej? Przykładowo, w badaniu [...]
[...] wybrane ryby, warzywa, owoce, ryż brązowy, makaron. Napoje słodzone nie wchodzą w grę, podobnie jak alkohol. Całkiem dobrze sprawdzi się filtrowana kawa bez cukru oraz woda mineralna bez dodatków. Przykładowo Dorian Yates (6-krotny Mr Olympia) przeszedł na dietę o niskiej zawartości protein. Obecnie zjada ryby i jajka, awokado, mleko [...]
[...] od retencji wody. Tak się dzieje np. z metodą DEXA. Nandrolone (mimo wszystko) potrafi podlegać aromatyzacji, szczególnie gdy jest podawany w bardzo dużych dawkach. I to woda daje “przyrost mięśni”. „No ale przecież nandrolone nie jest pochodną DHT” Dobrze znany jest mit, jakoby środki z grupy pochodnych dihydrotestosteronu przyczyniały się [...]
[...] ciężarów: wskaźnik urazów dla podnoszenia ciężarów wynosi ledwie 3.3 kontuzji na 1000 godzin treningu. Dla porównania trójbój siłowy: analiza danych od 245 startujących w zawodach trójboistów (w tym elitarnych zawodników) - dobrano zawodników z 97 klubów trójboju siłowego. Oszacowane ryzyko wynosiło jedynie 0,3 kontuzji na rok ćwiczeń, to [...]
[...] który jest trucizną (jego metabolity znacząco zwiększają ryzyko raka). Względnie bezpieczne są napoje, które dostarczają <2% etanolu, ale to nie znaczy, że są lepsze niż woda z węglowodanami i elektrolitami. Kiedyś naukowcy sprawdzili, jak doraźnie niewielka ilość alkoholu w postaci piwa wpłynie na nawodnienie po treningu. Spożywano ~736 mL [...]
[...] pozbyć się alkoholu itd.). Cytat nr 4 8 min. 20 sek. „Jaką rolę w cukrzycy odgrywa cukier? Dr Neal Barnard: Cukrzyca nie jest spowodowana spożywaniem diety bogatej w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. Gdyby przyjrzeć się komórkom mięśniowym, widać, że obudowują się tłuszczem, co powoduje [...]
[...] organizmu – nie tylko mięśni. Świadczy o tym fakt, że masa ciała człowieka jest zbudowane aż w 20% właśnie z protein. Jednocześnie białko – obok tłuszczu i węglowodanów – należy do grupy trzech najważniejszych makroskładników w diecie. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach pozwala mu na prawidłowe funkcjonowanie. [...]